Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

O EΣΒΗ 1914 τίμησε την μνήμη των Ηγετών της Αυτονόμου Ηπείρου - 'Αθλια παραμένει η κατάσταση του Μαυσωλείου Ζωγράφου

Τη μνήμη δύο ηγετικών μορφών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914, του Προέδρου της Αυτονόμου Ηπείρου Γεωργίου Χρ. Ζωγράφου και του Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα, οι οποίοι αναπαύονται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, τίμησε ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, ανήμερα της 102ης επετείου της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου.

Το μνήμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1949-1956) Σπυρίδωνα Βλάχου,
Μητροπολίτη Βελλάς & Κονίτσης και Υπουργού της Αυτονόμου Ηπείρου το 1914


Τρισάγιο στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα από τον π. Παναγιώτη από την Χιμάρα


Στο Μαυσωλείο του Χρηστάκη Ζωγράφου 


Κατάθεση στεφάνου από τον Εθνικό Σύλλογο "Βόρειος Ήπειρος 1914"


Ανάγνωση του ιστορικού της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Β. Ηπείρου 
από το μέλος του ΕΣΒΗ 1914 Θ. Ασβεστόπουλο


Το μέλος της προεδρικής τριανδρίας  του ΕΣΒΗ 1914  Ιωάννης Παππάς αναπτύσσει την ομιλία με θέμα "Η έκταση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και ο αγώνας του σήμερα".

Μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς είπε: 
"Στο Μαυσωλείο αυτό αναπαύεται ένας μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης, ο Χρηστάκης Ζωγράφος, με καταγωγή από το Κεστοράτι Αργυροκάστρου και ο υιός του, ο πρόεδρος της προσωρινής κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου Γεώργιος Ζωγράφος.
Το μνημείο αυτό όμως μας θυμίζει παράλληλα ένα κοινό σημείο ανάμεσα στους Εθνικούς Ευεργέτες και στους ηγέτες του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914: 
Κανένας τους δεν καταγόταν από τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου που περιλαμβάνονται σήμερα στις αναγνωρισμένες ως μειονοτικές από το αλβανικό κράτος!
Κανένας Εθνικός Ευεργέτης και κανένας από τους ηγέτες της Αυτονόμου Ηπείρου δεν καταγόταν από τον Βούρκο, τα Ριζά, τη Δρόπολη ή το Πωγώνι! Οι σπουδαίοι αυτοί άνθρωποι κατάγονταν από την Λιτζουριά, από την Οντρίε, από την Πρεμετή, από το Τεπελένι, από την Κορυτσά, από τη Χιμάρα!

Σήμερα όμως όταν μιλάμε για Βόρειο Ήπειρο έχουμε οι ίδιοι καταντήσει να εννοούμε μόνο τους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης, το πολύ πολύ και τον Δήμο Χιμάρας.
Δηλαδή οι γενέτειρες των Εθνικών Ευεργετών και των ηγετών της Αυτονόμου Ηπείρου του 1914 δεν είναι πλέον Βόρειος Ήπειρος ;
Φυσικά και είναι και οφείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να διορθώσουμε τις λάθος αντιλήψεις που καθιερώθηκαν στις συνειδήσεις των Βορειοηπειρωτών κατά την πολυετή διάρκεια του κομουνιστικού καθεστώτος". 


Απαγγελία του ύμνου της Αυτονόμου Ηπείρου από το μέλος του ΕΣΒΗ 1914 Νίκο Κολίλα
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο.


Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το Μαυσωλείο της οικογένειας του Χρηστάκη Ζωγράφου βρέθηκε και φέτος στην ίδια άθλια κατάσταση που ήταν και πέρσι ακριβώς την ίδια μέρα, όταν έγινε για πρώτη φορά η επιμνημόσυνη δέηση για τον Πρόεδρο της Αυτονόμου Ηπείρου Γεώργιο Ζωγράφο. Το ιστορικό αυτό Μνημείο για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό παραμένει εγκαταλειμμένο από τους αρμόδιους, περιστοιχισμένο από σκαλωσιές για περισσότερα από 15 χρόνια.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΕΣΒΗ 1914 με τα γραφεία του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, έλαβε την απάντηση ότι αρμόδιο για τις σκαλωσιές και γενικότερα για την κατάσταση του Μαυσωλείου Ζωγράφου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σύντομα ο Σύλλογος μας θα απευθυνθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου