Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Φωτογραφίες του 1963 - ΄64 από το Ελληνικό Φυλάκιο της Κακαβιάς: ΖΗΤΩ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ!


Ο απόστρατος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού κ. Σπύρος Μούλιας έστειλε στον Εθνικό Σύλλογο Βόρειος Ήπειρος 1914 μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες του 1963-1964, που υπηρέτησε ως Διμοιρίτης Αρχιφύλακας στο Ιστορικό Φυλάκιο της Κακαβιάς με τον βαθμό τότε του Ανθυπολοχαγού Πεζικού, μετά την αποφοίτησή του από την Σχολή Ευελπίδων, την Σχολή Πεζικού και το Σχολείο Καταδρομών.

Αποστέλλοντας μας τις φωτογραφίες ο κ. Μουλιάς σημειώνει τα εξής:

"Η Ελληνική Σημαία που βλέπουμε να κυματίζει στην Ακριτική Σκοπιά στην πρώτη επισυναπτόμενη  φωτογραφία όταν  παρέλαβα το 1963 το Φυλάκιο της Κακαβιάς από τον επίσης Ανθυπολοχαγό Πεζικού Ανδρέα Δήμου, θα πρέπει να συνεχίσει να κυματίζει στο ακριτικό και ιστορικό αυτό Φυλάκιο της Κακαβιάς για να μας υπενθυμίζει ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι και θα παραμείνει Ελληνική.

Την εποχή του 1963-1964 επικρατούσε στους Έλληνες Στρατιώτες Ακρίτες Φρουρούς του Φυλακίου κλίμα ενθουσιασμού. Στη φωτογραφία βλέπουμε στο ύψωμα να κυματίζει η Ελληνική Σημαία δίπλα στην Ελληνική Σκοπιά και έξω από αυτήν φαίνεται καθαρά ο Έλληνας Φρουρός Στρατιώτης. Σημειώνω για την ενημέρωσή σας, ότι πίσω ακριβώς από την Ελληνική Σκοπιά και σε απόσταση αναπνοής υπήρχε η Αλβανική Σκοπιά (δεν φαίνεται στην φωτογραφία), όπου ο Αλβανός Σκοπός παρέμενε συνεχώς μέσα στην Σκοπιά και δεν είχε την τόλμη να βρίσκεται έξω από αυτήν, παρά το γεγονός ότι απέναντί μας είχαμε τον Δικτάτορα Εμβέρ Χότζα με τους Κινέζους Στρατιωτικούς Επιτηρητές.
Στην δεύτερη επισυναπτόμενη φωτογραφία (μόλις την μεγεθύνουμε), φαίνεται καθαρά στην Ακριτική αυτή Γωνιά η επιγραφή <<Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος>>.

Την εποχή εκείνη ένα από εθνικά τραγούδια - εμβατήρια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν και το παρακάτω που αναφέρεται στην Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου: 

Έχω μια αδερφή,
κουκλίτσα αληθινή,
την λένε Βορειο Ήπειρο,
την αγαπώ πολύ.
Κουκλίτσα αληθινή,
της κλέψαν την φωνή,
την πήρανε αιχμάλωτη
οι άτιμοι οι εχθροί (Αλβανοί).
Στο βάθος μακρυά,
προβάλει η Κορυτσά,
τη βλέπω και ραγίζεται η δόλια μου η καρδιά.
Και τώρα που μπορώ το όπλο να κρατώ
και ανήκω εις τον ένδοξο ελληνικό στρατό,
θα τρέξω μιαν αυγή,
χωρίς διαταγή,
για να αγκαλιάσω δυνατά την όμορφη αδερφή.


Σημείωση: 

-Την εποχή εκείνη απέναντί μας είχαμε τον Κομμουνιστή Δικτάτορα Εμβέρ Χότζα και τους Κινέζους Στρατιωτικούς Επιτηρητές.
-Tο 1987 και μετά την παραίτηση μου από το Στράτευμα, έγινα  Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ), που ίδρυσε με έδρα την Κόνιτσα ο Μεγάλος Ιεράρχης Μακαριστός   Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως  Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός, γνωστός για την μαχητικότητά του στην διεκδίκηση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Είχα την τύχη από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεως του Συνδέσμου αυτού να γνωρίσω από κοντά τον Μεγάλο αυτόν Ιεράρχη και να συνεργασθώ μαζί του για το δίκαιο των Βορειοηπειρωτών.
- Η σημερινή εικόνα του Φυλακίου είναι τελείως διαφορετική. Είναι το Τελωνείο με το πέρασμα προς Αλβανία και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις".Από την πλευρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Σπύρο Μούλια για την αποστολή των πολύτιμων συλλεκτικών φωτογραφιών και να του ευχηθούμε χρόνια πολλά και ευτυχισμένα για την ονομαστική του εορτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου