Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Στην μνήμη του Μητροπολίτη Σεβαστιανού επικεντρώθηκε η εκπομπή "Βόρειος Ήπειρος Σήμερα" της 12ης Δεκεμβρίου 2016


Ακούστε την εκπομπή "Βόρειος Ήπειρος Σήμερα" που επιμελείται και παρουσιάζει ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 και μεταδόθηκε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου από την ιστοσελίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, η οποία ήταν κυρίως αφιερωμένη στην μνήμη του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού, με αφορμή την συμπλήρωση 22 ετών (12-12-1994) από την κοίμηση του νέου Πατροκοσμά και σύγχρονου Εθνάρχη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Σε μεγάλο μέρος της εκπομπής είχαμε την ζωντανή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΣΦΕΒΑ Ιωαννίνων κ. Χρύσανθο Σιχλιμοίρη, ο οποίος ήταν πνευματικό τέκνο και στενός συνεργάτης του φλογερού Ιεράρχη, για να μοιραστεί μαζί μας ένα οδοιπορικό μνήμης για τον ακρίτα Δεσπότη και τον αγώνα του του υπέρ της Βορείου Ηπείρου.

Επίσης μεταδόθηκαν ηχογραφήσεις από δύο ιστορικές ομιλίες του Μητροπολίτη Σεβαστιανού: 
η πρώτη από την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο χωριό Μαυρόπουλο πάνω στα σύνορα, όπου αναφωνούσε "Χριστός ανέστη και η Βόρειος Ήπειρος ανέστη", όταν ακόμα η θρησκευτική λατρεία ήταν απαγορευμένη στην αλβανική επικράτεια και η δεύτερη από την τελευταία εκπομπή του θρυλικού ποιμενάρχη στο Ράδιο Δρυϊνούπολις, όπου ακούγεται από την καταπονημένη φωνή του ένα μήνα πριν την κοίμηση του μήνυμα αγωνίας για την Βόρειο Ήπειρο, που παραμένει επίκαιρο έως και σήμερα. 

Έγινε επίσης αναφορά στο χρονικό της εξέγερσης του Αλύκου στις 12 Δεκεμβρίου 1990, που ξέσπασε με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τεσσάρων νέων του χωριού από τον αλβανικό στρατό, αλλά και στην προδοσία εκείνης της θυσίας και του αγώνα, από τους μετέπειτα άρχοντες και εκπροσώπους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού επί "δημοκρατίας". 

Ακολούθησε τηλεφωνική παρέμβαση φανατικού ακροατή της εκπομπής και σύντομος σχολιασμός της επικαιρότητας.Το τελευταίο μήνυμα - έκκληση του Μητροπολίτη Σεβαστιανού στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας για την Βόρειο Ήπειρο

"...Αξιότιμοι κύριοι πολιτικοί όλων των κομμάτων, αν θέλετε να μην φέρετε το κρίμα στο λαιμό σας και να μην χρεωθείτε με τον αφανισμό του τελευταίου εναπομείναντος Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, ακούστε μία φωνή Επισκόπου της ακριτικής επαρχίας.

Συνέλθετε παρακαλώ! Και σας ικετεύω συνέλθετε σύντομα! Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και αφήστε τα οικονομικά ανοίγματα και ενδιαφέροντα σας για την οικονομία της Αλβανίας και ενδιαφερθείτε πρώτα απ' όλα για το ένα, για την σωτηρία του Ελληνισμού. 

Ανανήψατε κύριοι! Ενωθείτε μεταξύ σας οι πολιτικοί! Διαμαρτυρηθείτε. Συγκαλέσατε εθνικό συμβούλιο προς λήψη ενιαίων αποφάσεων πριν είναι αργά. Ας μιμηθούμε επιτέλους την γενναιότητα των Σέρβων, διαφορετικά οι συνεχιζόμενες ευγένειες και η αδράνεια μας θα είναι ο εθνικός τάφος της Βορείου Ηπείρου".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου