Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ερώτηση του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά για το Μαυσωλείο Ζωγράφου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης παρουσιάζει το Μαυσωλείο του Χρηστάκη Ζωγράφου»

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών υπάρχει το Μαυσωλείο του Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναπαύεται και ο υιός του, Γεώργιος που διετέλεσε Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου το 1914. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, στο μνημείο έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές προκειμένου να πραγματοποιηθούν αναστηλωτικά έργα, τα οποία όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είναι εμφανής η εικόνα εγκατάλειψης και πλήρους απαξίωσης από τους αρμόδιους. 

Η κατάσταση αυτή έγινε αντιληπτή και από τον Εθνικό Σύλλογο Βόρειος Ήπειρος 1914, τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν τρισάγιο προ ημερών στο Μαυσωλείο στη μνήμη των πρωτεργατών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα. Σε επιστολή που απέστειλαν επισημαίνουν την σημασία του μνημείου, το οποίο δεν αποτελεί μόνο το μεγαλύτερο οικογενειακό μνήμα στο κοιμητήριο, αλλά μνημείο υψίστης σημασίας για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου Μνημείου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών;

Αθήνα, 29/02/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου