Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Μήνυμα ΕΣΒΗ 1914 για την 25η Μαρτίου: 195 χρόνια μετά περιμένουμε ακόμα την Εθνική Παλιγγενεσία


Ο όπου γης Ελληνισμός γιορτάζει σήμερα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τα 195 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στην αποτίναξη του τεσσάρων αιώνων οθωμανικού ζυγού για ένα όμως τμήμα των εδαφών του Ελληνικού Έθνους. 

Στον ξεσηκωμό του Γένους πολέμησαν και Ηπειρώτες, όπως ο Σπύρος Μήλιος από τη Χιμάρα, ο Κώστας Λαγουμιτζής από το Τεπελένι, o Σταύρος Βασιλείου από τη Δρόπολη, ο Σταύρος Κόντος από το Δέλβινο, ο Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης και πολλοί άλλοι, των οποίων όμως οι ιδιαίτερες πατρίδες τους παραμένουν έως και σήμερα εκτός της επικράτειας του Ελληνικού κράτους.

Μην λησμονούμε ότι ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας Ιωάννης Καποδίστριας έθετε το 1828 τα όρια του Ελληνικού Έθνους και τις ανάλογες διεκδικήσεις στις εκβολές του ποταμού Αωού. Συνεπώς ο Αγώνας των Επαναστατών του 1821 δεν έχει ολοκληρωθεί.

Δυστυχώς όμως υψηλοί πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες των Αθηνών στα μηνύματα τους για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας επιμένουν ακόμα να απευθύνονται στον Ελληνισμό της βορείου Ηπείρου ως τμήμα του "απόδημου Ελληνισμού" ή των "Ελλήνων της διασποράς"!

Άλλωστε στις πρόσφατες συναντήσεις του αλβανού υπουργού εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, είδαμε πάλι τα γνωστά και χιλιοειπωμένα περί "γέφυρας φιλίας", όσον αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα όπως "πολιτικώς ορθά" αποκαλούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, εξομοιώνοντας μας με τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα.

Παράλληλα με αφορμή τη δίωξη που υφίσταται από την αλβανική δικαιοσύνη Βορειοηπειρώτης πρώην Υπουργός της Αλβανίας, σε συνδυασμό με την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, αφιερώνουμε σε όσους ομοεθνείς μας κάθονται σε αλβανικές καρέκλες εξουσίες ένα απόσπασμα από τον Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή:

"Βεζύρης, δραγουμάνος, αφέντης κι αν σταθείς
ο τύραννος αδίκως σε κάμνει να χαθείς.
Δουλεύεις όλη ημέρα, σε ό,τι κι αν σε πει,
κι αυτός πασχίζει πάλιν, το αίμα σου να πιει.
Ο Σούτζος, κι ο Μουρούζης, Πετράκης, Σκαναβής
Γκίκας και Μαυρογένης, καθρέπτης, είν’ να ιδείς.
"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!  
ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΥΤΡΩΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! 
25 Μαρτίου 2016

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου