Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Με πατριωτικό παλμό και νεανικό ενθουσιασμό η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας


Το Σάββατο 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Εθνικού Συλλόγου Βόρειος Ήπειρος 1914 με θέμα: «17 Μαΐου 1914 – 17 Μαΐου 2014, 100 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας».
Δυστυχώς κάποιοι από τους ομιλητές δεν τήρησαν το λόγο τους και δεν προσήλθαν ώστε να κάνουν τις εισηγήσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί, αφού «θυμήθηκαν» την τελευταία στιγμή ότι έπρεπε να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της επομένης. Προφανώς να διεπίστωσαν ότι δεν είχαν να κάνουν με κάτι το συνηθισμένο στα πατριωτικά κοινά.

Παρ’ όλα αυτά η εκδήλωση διεξήχθη κανονικά και σημείωσε επιτυχία αφού καθόλη την διάρκεια της είχε πατριωτικό παλμό και νεανικό ενθουσιασμό.
Αρχικά διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Βορείου Ηπείρου κ. Ανδρέα, ο οποίος ευλόγησε την νέα προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, καθώς και της σύγχρονης «Δασκάλας του Γένους» κυρίας Χαράς Νικοπούλου, δηλώνοντας συμπαράσταση στον αγώνα που ξεκινάει ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914.

Εκπροσωπώντας την διοικούσα επιτροπή ο κ. Ελευθέριος Πρίφτης ανέλυσε το σκοπό ίδρυσης και τις αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθεί το νεοσύστατο σωματείο μας, το οποίο θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι έχει συνηθιστεί στα κοινά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Στη συνέχεια η διδάκτωρ Θεολογίας κυρία Ευτυχία Παππά ανέλυσε τον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914 από την πολιτική και τη διπλωματική σκοπιά, γυρίζοντας μας πίσω στον χρόνο και βοηθώντας μας να θυμηθούμε τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες είχαν να αντιμετωπίσουν οι Βορειοηπειρώτες, όχι μόνο στην στρατιωτική αλλά κυρίως στη πολιτικό-διπλωματική σκακιέρα της εποχής.

Ο πρώην Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά, ο επονομαζόμενος  και «Ίων Δραγούμης» της Βορείου Ηπείρου κ. Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός, ανέλυσε την διπλωματική ιστορία του Βορειοηπειρωτικού, περιγράφοντας όλες τις χαμένες ευκαιρίες που υπήρξαν αυτά τα 100 χρόνια για την επίλυση του εθνικού ζητήματος. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμαρινός οι κυβερνώντες του ελλαδικού κράτους έδειχναν διαχρονικά όχι μόνο ανικανότητα αλλά και προδοτική συμπεριφορά ως προς την διεκδίκηση της Βορείου Ηπείρου είτε εδαφικά είτε σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. 

Ξεχωριστή στιγμή για την εκδήλωση αποτέλεσε η βράβευση των εκτελεσθέντων, εξορισθέντων και φυλακισθέντων Βορειοηπειρωτών επί κομμουνιστικού καθεστώτος, στο πρόσωπο του κύριου Σπύρου Κουμπούλη, μίας μαρτυρικής μορφής από το Δέλβινο που έζησε τον «σοσιαλιστικό παράδεισο» του αλήστου μνήμης δικτάτορα Ενβέρ Χότζα στην πιο σκληρή του μορφή.

Αν και είχαν προσκληθεί επίσημα ΟΛΑ τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ελλάδος, εντούτοις μόνο ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή ανταποκρίθηκε, με σημαντική παρουσία στελεχών της, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς ο Βουλευτής κ. Ηλίας Κασιδιάρης, η υποψήφια Ευρωβουλευτής κυρία Ειρήνη Δημοπούλου, μεταφέροντας παράλληλα μήνυμα του προφυλακισμένου Βουλευτή και συζύγου της κ. Χρήστου Παππά και ο Βορειοηπειρώτης υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γιάννης Μέμος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Βετεράνοι Πολεμιστές Κύπρου 1974» κ. Νίκος Αργυρόπουλος ο οποίος με τον λόγο του ξεσήκωσε το πλήθος και ο επικεφαλής του Ιερού Λόχου 2012 κ. Ανδρέας Γενιάς στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα συμπαράστασης σε όλο τον αλύτρωτο Ελληνισμό.

Παρόντες ήταν και πρόεδροι ή εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών σωματείων καθώς και πλήθος Βορειοηπειρωτών και Ελλαδιτών, τους οποίους και ευχαριστούμε για την παρουσία τους.
Ήταν η πρώτη εκδήλωση του νεοσυσταθέντος σωματείου και η απειρία σε ανάλογες δραστηριότητες ήταν αναμενόμενο να μας οδηγήσει σε παραλείψεις και αστοχίες ως προς την διοργάνωση της. Όμως λαμβάνοντας υπόψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες της ημέρας (παραμονή αυτοδιοικητικών εκλογών) και το μικρό χρονικό διάστημα ενημέρωσης και προετοιμασίας για την διεξαγωγή της, μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια αυτή ήταν επιτυχημένη, αφού όλοι οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν τον αυθορμητισμό και την αγνότητα των προθέσεων μας.

Το γεγονός που μας χαροποίησε ήταν ότι η αίθουσα που διεξήχθη η εκδήλωση ήταν σχεδόν κατάμεστη χωρίς να υπάρχει ορχήστρα με κλαρίνα και βιολιά!

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 ήρθε για να σηματοδοτήσει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα. Τα καλύτερα έρχονται...

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914


Η διδάκτωρ Θεολογίας κυρία Ευτυχία Παππά ανέλυσε τον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914 από την πολιτική και τη διπλωματική σκοπιά


Ο πρώην Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά, ο επονομαζόμενος  και «Ίων Δραγούμης» της Βορείου Ηπείρου κ. Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός, περιέγραψε 
την διπλωματική ιστορία του Βορειοηπειρωτικού


Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης απευθύνει χαιρετισμό 

Τιμητική βράβευση των εκτελεσθέντων, εξορισθέντων και φυλακισθέντων 
επί καθεστώτος Χότζα, στο πρόσωπο του κ. Σπύρου Κουμπούλη. 
Την απονομή της πλακέτας έκανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης


Στην πρώτη σειρά δεξιά διακρίνονται η διευθύντρια της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ" 
κυρία Ειρήνη Δημοπούλου και ο κ. Γιάννης Μέμος, 
υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό.Ο πρόεδρος του συλλόγου "ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974" κ. Νίκος Αργυρόπουλος 
απευθύνει θερμό χαιρετισμό που ξεσηκώνει το πλήθοςΆποψη από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου