Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Τους Έλληνες πεσόντες του 1940 - ΄41 από την συνοριακή πυραμίδα 24 στο Μπουρέτο έως τη Χιμάρα τίμησε ο ΕΣΒΗ 1914


Όπως κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου, ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 έδωσε το παρόν στην γη της κατεχόμενης Ηπείρου, όπου γράφτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του το Έπος του 1940 - ΄41 από τον Ελληνικό Στρατό, για να τιμήσει την επέτειο του ΟΧΙ και τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν υπέρ πατρίδος.    

Στις 28 Οκτωβρίου 2017 το πρωί, αντιπροσωπεία του Συλλόγου έπειτα από πεζοπορία υπό βροχή, είχε την τιμή να προσκυνήσει και να καταθέσει στεφάνι σε έναν ιερό χώρο μνήμης, με τεράστια συμβολική σημασία, τον οποίο ελάχιστοι έχουν επισκεφθεί: 
Το ξεχασμένο στρατιωτικό νεκροταφείο που βρίσκεται επάνω στα προσωρινά σύνορα της ελληνικής επικράτειας με την Βόρειο Ήπειρο, στην πυραμίδα 24, στο ύψωμα 669 του όρους Μπουρέτο, ανάμεσα από τα χωριά Ραντάτες Αργυροκάστρου και Ορεινό Ιωαννίνων.

Στο μέρος αυτό ενταφιάστηκαν περισσότεροι από σαράντα Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά την μάχη του Μπουρέτου από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 1940.

Ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ο ΕΣΒΗ 1914 έδωσε το παρόν και στην κεντρική εκδήλωση στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. 

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μία ημέρα πρινεπισκέφθηκε την Χιμάρα και τον χώρο όπου αναπαύονται έξι Έλληνες στρατιώτες από τον Απρίλιο του 1941 στο κτήμα της κυρίας Ερμιόνης Μπρίγκου. 
Με αυτόν τον τρόπο τίμησε τους Έλληνες πεσόντες του 1940 - ΄41 από την πρώτη σπιθαμή του εδάφους της Βορείου Ηπείρου έως το τελευταίο σημείο που έφτασε ο Ελληνικός Στρατός.Καινούριοι σταυροί στα ομαδικά μνήματα των Ηρώων
H Κυρά της Χιμάρας Ερμιόνη Μπρίγκου καταθέτει το στεφάνι του Συλλόγου 
στο Μνημείο των Πεσόντων
Ένα κεράκι για την ανάπαυση των ψυχών των Ηρώων μας που άφησαν τα κόκαλα τους στην γη της Βορείου Ηπείρου.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 1940


Ο Αγώνας που άρχισε το 1821 δεν έχει ολοκληρωθεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου