Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Υποβλήθηκε πρόταση στη EURONOSTRA 2018 για τη διάσωση του Μαυσωλείου Ζωγράφου στο Α΄ Νεκροταφείο ΑθηνώνΜε την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 για την 102η επέτειο της Ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 2016, επισημάναμε εκ νέου την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μαυσωλείο του Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, όπου αναπαύεται και ο υιός του Γεώργιος Χρηστάκης Ζωγράφος Πρόεδρος της Αυτονόμου Ηπείρου το 1914.

Άμεσο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του Μαυσωλείου, που περιβάλλεται από σκαλωσιές οι οποίες έχουν τοποθετηθεί εδώ και δεκαετίες, έδειξε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών η οποία προχώρησε σε μία πραγματικά συγκινητική κινητοποίηση, ενημερώνοντας αρμόδιους φορείς και επιστήμονες με σκοπό την διάσωση του Μνημείου. 
Ως γνωστόν ο Χρηστάκης Ζωγράφος ίδρυσε τα Ζωγράφεια Διδασκαλεία στην Κωνσταντινούπολη όπου μεγαλούργησε, στην γενέτειρα του το Κεστοράτι Αργυροκάστρου, 

Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. κατέθεσε πρόταση στην διεθνή οργάνωση EUROPANOSTRA με αίτημα να χαρακτηριστεί το Μαυσωλείο Ζωγράφου ως ένα από τα "Πλέον επτά εν κινδύνω Μνημεία της Ευρώπης".

Την πρόταση στήριξε ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 με την παρακάτω επιστολή.
  

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914
29/2017

Αγαπητοί Κύριοι

 Σας γίνεται γνωστό ότι ο Εθνικός Σύλλογος "Βόρειος Ήπειρος 1914" υποστηρίζει την αίτηση υποψηφιότητας για ένταξη του Μαυσωλείου του Χρηστάκη Ζωγράφου στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών στο πρόγραμμα EUROPANOSTRA 7MOST ENDANGERED.

Το συγκεκριμένο μνημείο έχει υψηλό συμβολικό χαρακτήρα που υπενθυμίζει την αφοσίωση του Χρηστάκη Ζωγράφου στην ανθρωπότητα αφού έχει δωρίσει όλη την περιουσία του για την εκπαίδευση και τις νέες γενιές κατά τη διάρκεια της ζωής του (1820-1898).

Ο Χρηστάκης Ζωγράφος ήταν επίσης Έλληνας από τη Βόρειο Ήπειρο καθώς είμαστε Σύλλογος με μέλη από αυτή την περιοχή.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
Θωμάς ΚουμπούληςΠερισσότερα στοιχεία με πλούσιο βιογραφικό του Χρηστάκη Ζωγράφου παρατίθενται στην εφημερίδα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Τεύχος Ιούνιος 2017)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου