Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση στη μνήμη των Ηγετών της Αυτονόμου Ηπείρου 1914


Παρουσία δεκάδων Ελληνόψυχων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου 2017 η εκδήλωση του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στην μνήμη των Ηγετών της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου. 


Μνημόσυνο υπέρ του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου (Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης και Υπουργός της Αυτονόμου Ηπείρου το 1914) τέλεσε ο πατήρ Θωμάς από τη Φοινίκη Αγίων Σαράντα. Παράλληλα μνημόνευσε τον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό αλλά και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που αναπαύεται δίπλα από τον Σπυρίδωνα και ενδιαφέρθηκε εξίσου για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. 


Λίγα λόγια καρδιάς από τον πατήρ Θωμά για τους μακαριστούς Ιεράρχες και τον διωγμό του Χριστιανισμού στη Βόρειο Ήπειρο επί κομουνιστικού καθεστώτος.


Κατάθεση του στεφανιού του ΕΣΒΗ 1914 στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος από τον πατέρα Θωμά ως εκπρόσωπος του κλήρου.


Κατάθεση στεφανιού στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος από τον Πρόεδρο του Παμποντιακού Συλλόγου "Η Αργώ" κ. Χριστόφορο Σοφιανίδη.Σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια" κ. Θεόδωρο Τσόντο, απόγονο της οικογένειας του Στρατιωτικού Αρχηγού Κορυτσάς το 1914 Γεώργιου Τσόντου - Βάρδα. Αναφέρθηκε στην συνεισφορά των Κρητών εθελοντών και της οικογένειας του κατά τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου.
Ο κ. Τσόντος, επικεφαλής αντιπροσωπείας, εξέφρασε επίσης την πρόθεση της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά να συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στις εκδηλώσεις που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Τρισάγιο στο μνήμα του Μακεδονομάχου (1904 - 1908) και Αρχηγού Κορυτσάς (1914) Γεωργίου Τσόντου (Καπετάν Βάρδα)


Τρισάγιο στο Μαυσωλείο Ζωγράφου όπου αναπαύεται και ο Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτονόμου Β. Ηπείρου Γεώργιος Χρηστάκης Ζωγράφος. 
Δυστυχώς η κατάσταση του Μνημείου γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο άθλια.Κατάθεση στεφάνου του ΕΣΒΗ 1914 από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια" κ. Θεόδωρο Τσόντο, ως απόγονος της ηρωικής οικογένειας εθελοντών στον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου.


Ανάγνωση της διακήρυξης της Αυτονόμου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914 από το μέλος του ΕΣΒΗ 1914 κ. Θοδωρή Ασβεστόπουλο.Η ομιλία με θέμα "Ο Βορειοηπερωτικός Αγώνας σήμερα" από την Γενική Γραμματέα του ΕΣΒΗ 1914 κ. Βιολέτα Νίκα.


Απαγγελία του ποιήματος για την Αυτόνομη Βόρειο Ήπειρο από το μέλος του ΕΣΒΗ 1914 κ. Νίκο Κολίλα.


Απόδοση εθνικού ύμνου. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε το μέλος του Προεδρείου του ΕΣΒΗ 1914 κ. Ελευθέριος Πρίφτης.


Αναμνηστική φωτογραφία. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά κ. Θεόδωρος Οικονόμου - Καμαρινός, ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας κ. Νίκος Αργυρόπουλος, ο Νομικός - Διεθνολόγος κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, καθώς και οι απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού Υποστράτηγος ε.α. κ. Χρήστος Μπολώσης, Υποστράτηγος ε.α. κ. Βασίλειος Παπαθανασίου και Ταξίαρχος ε.α. κ. Σπύρος Μούλιας (επίτιμος Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου