Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Οι Χιμαραίοι που χάνουν τα σπίτια τους μίλησαν στην εκπομπή "Βόρειος Ήπειρος Σήμερα"Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Β. Ήπειρο και οι τελευταίες εξελίξεις στη Χιμάρα ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την ραδιοφωνική εκπομπή "Βόρειος Ήπειρος Σήμερα" την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914, στην ιστοσελίδα του Ελεύθερου Κόσμου elkosmos.gr.

Σημαντικότερο σημείο της εκπομπής ήταν η ζωντανή τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Χρήστου Γκίνη από τη Χιμάρα, ενός εκ των 19 ντόπιων ιδιοκτητών που έλαβαν ειδοποιητήριο για κατεδάφιση της οικίας τους.

Μερικά από τα σημεία της παρέμβασης του κ. Γκίνη που μπορείτε να ακούσετε από το 1:21:00. 

- Το ειδοποιητήριο ως λόγο κατεδάφισης του σπιτιού αναφέρει την ανάπλαση του χώρου. Σύμφωνα με νομικούς με τους οποίους μιλήσαμε, η απόφαση αυτή είναι παντελώς παράνομη.

- Μας είπαν να παρουσιαστούμε στο Δημαρχείο με τα χαρτιά που έχουμε για την περιουσία μας, αλλά δεν μας δέχτηκαν. Ζητήσαμε τους λόγους και τη νομική βάση της απόφασης, ακόμα δεν λάβαμε απάντηση.

- Η γιαγιά μου που πέθανε πριν πέντε χρόνια στην ηλικία των 100 ετών είχε βρει το σπίτι αυτό έτοιμο. Το σπίτι πρέπει να έχει τουλάχιστον τριακόσια χρόνια που έχει κτιστεί. Αν σπίτι τριακοσίων ετών, κτισμένο διακόσια χρόνια πριν την ίδρυση του αλβανικού κράτους, θεωρείται παράνομο τότε δεν έχω να πω κάτι άλλο.

- Η προθεσμία έχει λήξει από τις 31 Οκτωβρίου, αλλά ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί τα μηχανήματα κατεδάφισης, λόγω των αντιδράσεων που έχουν σημειωθεί από την Ελλάδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν ενημερωθεί και εμείς είμαστε σε επιφυλακή. 

- Έχουμε στείλει επιστολές διαμαρτυρίας σε διεθνείς οργανισμούς και ξένες πρεσβείες. 
Έχουμε λάβει απαντήσεις, μας παραπέμπουν στο Δημαρχείο Χιμάρας, αλλά μόνο αυτό δεν μας έχει απαντήσει.

Ζητούμε συγγνώμη για τις τεχνικές δυσκολίες της επικοινωνίας λόγω της επιστροφής ήχου και της καθυστέρησης λήψης απάντησης που δυσκόλευε την συζήτηση.

Ακολούθησε η δυναμική τηλεφωνική παρέμβαση του φίλου της εκπομπής από τον Βόλο κ. Αλέξη Κοντογιάννη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου