Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ο ΕΣΒΗ 1914 τίμησε την 75η επέτειο του ΟΧΙ στη Βόρειο Ήπειρο

Την 75η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τίμησε ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 στα πεδία των μαχών που γράφτηκε το ένδοξο Έπος του 1940 - ΄41. 
Ο Σύλλογος μας έδωσε το παρόν και στην φετινή γιορτή του ΟΧΙ σε σημεία που αναπαύονται οι Έλληνες Στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην Βόρειο Ήπειρο κατά τον Ελληνι-ιταλικό Πόλεμο, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στην μνήμη αυτών που έπεσαν για την ελευθερία της Ελλάδας, ενώ παράλληλα απελευθέρωναν την αλύτρωτη ιδιαίτερη πατρίδα μας για τρίτη φορά.  

Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του ΕΣΒΗ 1914 παραβρέθηκε στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015 στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτες στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, όπου το μέλος της προεδρικής τριανδρίας Ιωάννης Παππάς κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Συλλόγου στο Μνημείο των Πεσόντων φωνάζοντας "ΑΘΑΝΑΤΟΙ!".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρουσιαστές της εκδήλωσης, εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, προτίμησαν να προσφωνήσουν τον σύλλογο μας με το αρκτικόλεξο του και όχι με την πλήρη ονομασία του, φοβούμενοι αντίδραση των αλβανικών αρχών που παρίσταντο στην γιορτή. Προφανώς τόσο η δράση του Συλλόγου μας όσο και η ονομασία "Βόρειος Ήπειρος" να ενοχλεί την αλβανική πλευρά. Ασφαλώς όμως και εμείς δεν θα υποχωρήσουμε από τις αξίες και τις αρχές μας και θα μαχόμαστε για την καθιέρωση και επισήμως του όρου που χαρακτηρίζει γεωγραφικά και πολιτικά το τμήμα της ενιαίας Ηπείρου που παραμένει εκτός ορίων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μετά το πέρας της επετειακής εκδήλωσης η αντιπροσωπεία μας παρέδωσε σχολικά είδη (τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, ξύστρες κ.α.), στο Εννεατάξιο Δημόσιο Ελληνικό Μειονοτικό Σχολείο Βουλιαρατών, ως μία συμβολική κίνηση συμπαράστασης στο ιστορικό εκπαιδευτήριο που αποτελεί φάρο της Ελληνικής Παιδείας στη Βόρειο Ήπειρο και κρατά ζωντανή την επέτειο του ΟΧΙ με το πατριωτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που πραγματοποιούν οι μαθητές του κάθε 28η Οκτωβρίου. 

Στις 29 Οκτωβρίου μέλη του Συλλόγου μας μετέβησαν στην Χιμάρα, όπου επισκέφθηκαν την κυρία Ερμιόνη Μπρίγκου, όπου στον περίβολο του σπιτιού της είναι ενταφιασμένοι έξι Έλληνες Στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο. 
Οι συναγωνιστές υποσχέθηκαν στην "Κυρά της Χιμάρας", πως θα πράξουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αναδειχθεί ο χώρος ως πανελλήνιο προσκύνημα.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ!
ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ!

Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914
   
Κατάθεση στεφάνου από το μέλος της προεδρικής τριανδρίας του ΕΣΒΗ 1914 Ιωάννη ΠαππάΠαράδοση σχολικών ειδών στο Ελληνικό Σχολείο Βουλιαρατών


Μέλη του ΕΣΒΗ 1914 με την "Κυρά της Χιμάρας" Ερμιόνη Μπρίγκου, στον χώρο που είναι ενταφιασμένοι οι έξι Πεσόντες Έλληνες Στρατιώτες στον περίβολο της οικίας της.


Υψώνοντας τη σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου στο Κάστρο της Χιμάρας

1 σχόλιο: