Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα στην εκδήλωση "Το Έπος της Βορείου Ηπείρου 1940-1941"

O  Μητροπολίτης
Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανης & Κονίτσης                            
 Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ  
Τη 24η Οκτωβρίου  2014  


Μ Η Ν Υ Μ Α
Προς τον Εθνικόν Σύλλογον «Βόρειος Ήπειρος 1914» 

Αγαπητοί Συμπατριώτες, 

Το θρυλικό Έπος του 1940-41, που γράφτηκε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου της Ελληνικής, είναι πράγματι μοναδικό στην τρισχιλιόχρονη Ιστορία της Πατρίδας μας.
Μοναδικό, γιατί οι λίγοι τα έβαλαν με την ισχυρή Ιταλική αυτοκρατορία και την συνέτριψαν, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες: τα χιόνια, τους πάγους, τις τρομερές χιονοθύελλες, τα κρυοπαγήματα, την πείνα που θέριζε τους γενναίους φαντάρους μας, αφού η Επιμελητεία δεν πρόφθαινε τον Στρατό μας, ο οποίος κάθε μέρα προχωρούσε μπροστά, απωθώντας τον θρασύδειλο επιδρομέα προς την θάλασσα!
Μοναδικό, γιατί οι φαντάροι μας, πολεμώντας σαν ημίθεοι, ελευθέρωναν την μία μετά την άλλη τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου, καθώς και τα Ελληνόψυχα χωριά της. Στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα, στην Χειμάρρα και στην Κορυτσά, σ’ όλη την Βόρειο Ήπειρο, κυμάτιζε περήφανη η Γαλανόλευκη Σημαία μας, ενώ οι Βορειοηπειρώτες υποδέχονταν με δάκρυα χαράς τους Γενναίους του Στρατού μας, ως ελευθερωτές από την τυραννία των Αλβανών και των Ιταλών συμμάχων τους.
Μοναδικό, γιατί για πρώτη - και μοναδική, δυστυχώς, - φορά, το Γένος των Ελλήνων παρουσιάστηκε Ενωμένο, σαν «μια γροθιά» απέναντι στην επίθεση την απρόκλητη της φασιστικής Ιταλίας. Η Πολιτειακή Ηγεσία με τον Βασιλέα Γεώργιο τον Β΄, η Πολιτική Ηγεσία με τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά και η Στρατιωτική Ηγεσία με τον Αρχιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο, έδωσε ηρωϊκό το «παρών» σ’ εκείνο το τιτάνιο αγώνα.
Κι’ από πάνω να τους ευλογή ο Άρχηγός της Ελληνικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Έλλάδος Χρύσανθος ο από Τραπεζούντος, που έστειλε σε όλο το Στράτευμα την εικόνα της Παναγίας με την ιδιόχειρη αφιέρωσή του: «Νικηταί υπό την σκέπην της Παναγίας».

Τέλος, μοναδικό, γιατί ολόκληρο το Έθνος έδειξε την βαθειά του πίστη προς τον Χριστό, και την πεποίθησή του στην απάντηση της Παναγίας προς τους Ιταλούς, που είχαν πνίξει την «ΕΛΛΗ» στο λιμάνι της Τήνου, την ημέρα της γιορτής της, στις 15 Αυγούστου 1940. Άνδρες, γυναίκες, νέοι, νέες και παιδιά γέμιζαν ασφυκτικά τους Ναούς στις παρακλήσεις και στις Ακολουθίες, που γίνονταν για την νίκη του Στρατού μας. Κι’ όταν οι καμπάνες των Εκκλησιών διαλαλούσαν τις αλλεπάλληλες νίκες, και πάλι ο Λαός μας έτρεχε στους Ναούς για να ευχαριστήσει τον Κύριο και να ψάλη περιχαρής «τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια...».

Ναι ! Το Έπος του 1940-41 υπήρξε μοναδικό. Γιατί, εκτός των άλλων, έδωσε στους κατατρομαγμένους λαούς της Ευρώπης την βεβαιότητα, ότι ο Άξονας δεν ήταν αήττητος, αφού η μικρή Ελλάδα τα έβαλε με τον υπερφίαλο δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και τον συνέτριψε, αλλά και τον εγελοιοποίησε διεθνώς.
Ας κρατήσουμε, αδελφοί, το σύνθημα του Σαράντα: Ενότητα, Πίστη ακλόνητη στον Θεό και αγάπη προς την Ελλάδα και την Βόρειο Ήπειρο. Έτσι και μόνον το Ελληνικό Έθνος όχι απλώς θα ξεπεράση τις ποικίλες σημερινές δυσκολίες, αλλά, κάτω από την σκέπην της Αγίας μας Εκκλησίας, θα ζήσει και θα μεγαλουργήσει. ΑΜΗΝ. 


 Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  
Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου