Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Άρθρο ελληνο-αυστριακής ιστοσελίδας για την παρέμβαση του ΕΣΒΗ 1914 στη συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Βιέννη

Από την Βόρειο Ήπειρο στην Κωνσταντινούπολη - Στο επίκεντρο ελληνικά θέματα στην Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Βιέννη

Πολλά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος αναφέρθηκαν στη συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες το διήμερο 10 - 11 Νοεμβρίου 2016 στη Βιέννη στον συνεδριακό χώρο του Μεγάρου Hofburg.

Ιδιαίτερα επίκαιρη, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, ήταν η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 ζήτησε με επιστολή του στη συνδιάσκεψη να σταματήσει άμεσα από τα Τίρανα η εχθρική πολιτική απέναντι στην Χιμάρα και την Ελληνική Μειονότητα κατά μήκος της ακτογραμμής στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον κάθε λογική.
Δεν υπήρξε καμία απάντηση από την αλβανική αντιπροσωπεία επι τούτου.

Ο καθηγητής J.Wölk που αναφέρθηκε στη διάλεξη του στη δημιουργία "ευρωπαϊκών ζωνών" για διασυνοριακές μειονότητες παίρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή Schleswig στη βόρεια Γερμανία και τη νότια Δανία, τόνισε ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με την Ήπειρο, ενώ για τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως είπε, θα ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα. Αυτές οι ζώνες είχαν προταθεί από την ΕΕ απο το 2011 και είχαν θετική ανταπόκριση από την οργάνωση "Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές".

Η οργάνωση "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης" εξέφρασε τα παράπονα της για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθηνα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και εχθρική στάση του ελληνικού κράτους ως προς το ισλάμ, όπως το βιώνει και η μουσουλμανική μειονότητα  στη δυτ. Θράκη. Πρότειναν να υπάρξουν συνέπειες αντίστοιχα στην ελληνο-ορθόδοξη κονότητα της Τουρκίας.

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών δήλωσε ότι η Τουρκία δεν τηρεί την συνθήκη της Λοζάνης του 1923 φέρνοντας παραδείγματα για πάρα πολλές εκκλησίες και μοναστήρια που παραμένουν κλειστά, ομοίως αντίστοιχα ελληνο-ορθόδοξα ιδρύματα καθώς επίσης και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εδώ και 45 χρόνια.


Συγγραφέας Heinz Gstrein


Το πρωτότυπο άρθρο στα γερμανικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου