Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ο Αγώνας των Ηρώων της Επανάστασης του 1821 δεν έχει ολοκληρωθεί



Σύσσωμος ο Ελληνισμός, εντός και εκτός ελλαδικού κράτους, τιμά σήμερα την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821. Ενός Αγώνα με τον οποίο οι ένδοξοι πρόγονοι μας είχαν σκοπό να απελευθερώσουν από την οθωμανική σκλαβιά όλα τα εδάφη τα οποία από χιλιετίες ανήκαν στο Ελληνικό Έθνος. 

Στον ξεσηκωμό του Γένους πολέμησαν φυσικά και οι Ηπειρώτες. Ο Σπύρος Μήλιος από τη Χιμάρα, ο Κώστας Λαγουμιτζής από το Τεπελένι, o Σταύρος Βασιλείου από τη Δρόπολη, ο Σταύρος Κόντος από το Δέλβινο και ο Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης είναι μερικά από τα ονόματα που συμμετείχαν στην Επανάσταση και διασώζονται ως τις μέρες μας.
Ακόμα και σήμερα όμως, 194 χρόνια μετά, η ιδιαίτερη πατρίδα αυτών των Ηρώων, το βόρειο τμήμα της ενιαίας και ελληνικής Ηπείρου, παραμένει εκτός Ελληνικού κράτους, ως τμήμα της χώρας που ανέλαβε να συνεχίσει το ρόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα δυτικά Βαλκάνια. 

Το γεγονός αυτό έρχεται να μας θυμίζει πάντα ότι ο Αγώνας των Επαναστατών του 1821 δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ! - 
ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

25 Μαρτίου 2015

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η σημαία της Βορείου Ηπείρου στο 2ο Τρόπαιο Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821



Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας διοργάνωσε και εφέτος την επετειακή πορεία Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο τους εορτασμού της εθνικής επετείου. Η εκδήλωση με τον τίτλο 2ο Τρόπαιο Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821 είχε στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αγώνα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εφετινό 2ο Τρόπαιο, το οποίο είχε σημείο εκκίνησης την πλατεία Αρεόπολης στη Λακωνία στις 17 Μαρτίου, για να καταλήξει στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη την Πέμπτη 19 Μαρτίου.

Η τελετή έναρξης έγινε την Τρίτη 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη, την Τετάρτη 18 Μαρτίου από το Γύθειο. Την τελευταία ημέρα Πέμπτη 19 Μαρτίου ξεκίνησαν από τα Άνω Δολιανά (Αγ. Ιωάννης) με κίνηση στο δρομολόγιο Άνω Δολιανά – Ρίζες – Λιθοβούνια – Στενό – Νεοχώρι – Αγ. Βασίλειος – Πέλαγος – Α/Δ Τρίπολης –  Τρίπολη (Πλατεία Άρεως).

Όσοι κατέφθαναν στην πλατεία Άρεως ήταν φανερά κουρασμένοι αλλά κανένας δεν ήταν μετανιωμένος, το αντίθετο ήταν υπερήφανοι που έτρεξαν για την πατρίδα και τους ήρωές της.
Η πορεία ήταν περίπου 80 χιλιόμετρα στην οποία συμμετείχαν  46 άτομα από όλη την Ελλάδα.


από το www.arcadiaportal.gr


Σημείωση Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914"

Στην πορεία τιμής και μνήμης συμμετείχε και ο καταγόμενος από τη Λάκκα Σουλίου στρατιωτικός Βασίλειος Κορδάς, o οποίος σε όλο το τριήμερο της διαδρομής, από την Αρεόπολη Λακωνίας (όπου οι Μανιάτες κήρυξαν πρώτοι τον Αγώνα κατά των Οθωμανών στις 17 Μαρτίου 1821), έως την Τρίπολη και το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έφερε τη σημαία της Βορείου Ηπείρου. Με τις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια σε τοπικά μέσα της Αρκαδίας αναφέρθηκε στην ιστορία του τμήματος της Ηπείρου που παραμένει εκτός της επικράτειας του ελληνικού κράτους και το συμβολισμό που έφερε τη σημαία του στην επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Θερμά συγχαρητήρια στον Ηπειρώτη συναγωνιστή που τιμά τον Ελληνικό Στρατό και την σημαία της ιδιαίτερης πατρίδος μας. 
Ευχόμαστε να είναι πάντα υγιής και δυνατός ώστε να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και να εκπροσωπεί επάξια την Ενιαία Ήπειρο σε ανάλογες εκδηλώσεις.